Konsten att vara människa

Stockholm Pride.
Huvudstaden fylls av glädje, lycka och upprymdhet. Människor strömmar in från olika delar av Sverige men också en del människor från andra länder. Alla vill vara med, alla vill vara delaktiga denna speciella vecka och Stockholm blir som en annan stad just dessa dagar när staden fylls utav kärleken som flödas mellan människorna och färgerna som pryder flaggstänger och andra ting i staden. 
 
Runt omkring på stan får man vara med om en helt annan syn än vad man annars är van vid att se i Stockholm. Läder, drag queens och budskap är bara några få urplock som skymtas när man ser sig omkring. Något som självklart ger delade meningar och reaktioner. Men som människa får man lov att komma ihåg att just dessa dagar är det tillåtet och veckan finns till för att synliggöra det område detta rör sig om av den anledningen att samhället fortfarande har en speciell och hatisk bild kring det . . . 
 
PRIDE-veckan har åter kommit till stan för att uppmärksamma människor om de viktiga hbtq-frågorna som måste lyftas upp i samhället.
En dag för oss Homosexuella, Bisexuella, Trans, Queer och andra hbtq personer att vara dem vi är och som i syfte ska innebära en frizon. 
 
 
Veckan bjuder på många aktiviteter och upplevelser som man kan få ta del av om man vill detta och skapar otroligt roliga och minnesvärda minnen efteråt.
 
Oavsett om du är HBTQ-person eller inte så är alla som vill välkomna och medverka under dessa dagar, så länge som du medför en positiv energi till festIvalen. 
 
Något som kommit bli en populär sevärdhet under festivalen och som många samlas tillsammans för att uppleva är den stora samt årliga prideparaden som går av stapeln Lördagen samma vecka, som slingrar sig genom Stockholms gator och som innehåller massor av olika syner och budskap. 
 
Paraden består av människor som tillsammans samlas för att lyfta upp de HBTQ-frågor som idag fortfarande inte anses gå efter den norm som existerar i samhället. 
 
Politiker som Anna Klingberg Barta och Gudrun Schyman är några som tidigare medverkat i paraden för att visa sitt ställningstagande gällande hbtq rättigheter.
Man kan säga vad man vill om det och det har diskuterats mycket om hur vida politiker och partier ska få medverka eller inte, då grunden till detta legat i att inget parti direkt haft hbtq som en ideologi-punkt i deras parti. 
 
Men som tidigare nämnt så är detta en dag som alla ska få chansen att medverka i och jag tycker personligen att det är viktigt att de politiska partier faktiskt medverkar och visar sitt ställningstagande till hur samhället idag ser ut.
 
 
Du möts av massor av olika kategorier som valt att medverka i paraden och inte bara politiska ansikten. 
Paraden bjuder också på dans, musik, stolta familjemedlemmar, regnbågsfamiljer och andra personer som går för dem som inte själva kan gå.
 
Man har som enskild person själv möjlighet att delta i paraden om man vill detta, det är bara att dyka upp som privatperson och delta. Vill man inte delta i själva paraden så tycker jag definitivt att man ska ta sig till stan för att uppleva den ståendes vid sidan om. Det är absolut det minsta man kan göra för att visa att man står upp för hbtq rättigheter och allas lika värde. 
 
 
Det finns så otroligt mycket att se och uppleva under denna veckan och tiden är knapp. Vilket gör att man aldrig känner sig klar när veckan börjar lida mot sitt slut och den gemenskap som man känner omkring sig är helt obeskrivbar.
Tänk om Stockholm kunde bevara den de andra 358 dagarna om året. 
 
Vart man än befinner sig i staden under denna veckan så är den full med positiv energi och människor som skrattar tillsammans och det är inte alls ovanligt att man stöter på nya människor som man efteråt håller kontakten med. 
 
För att få den bästa informationen om vad som finns att göra under Pride så rekommenderas att man går in på;
 
 
Där får ni all information som man behöver om både paraden, parken, pridehouse och mycket annat som finns att uppleva och göra under veckan. 
 
Man får heller inte missa årets Pride-låt som detta år är skriven av Thomas Sekelius, som också är den personen som framför låten "One more in the crowd". 
 
 
Dagens samhälle har i större utsträckning en tråkig och nedlåtande syn när det gäller HBTQ rättigheter och denna parad. Många tycker det är en skam och att de människor som väljer att vara sig själva genom olika slag skämmer ut sig offentligt. Dessutom existerar en hel del homofobiska människor bland den folksamling som blir under paraden och diverse andra aktiviteter, som gärna gör sitt yttersta för att försöka sabotera för andra och det har existerat hot över pride, vilket har gjort att polisen satt upp extra uppbackning för att undvika att något skulle inträffa.
 
Personligen anser jag att Pride-festivalen är en klockren sak som man startat och att den varje år återkommer. Det är en helt perfekt möjlighet för dem som inte kommit ut med sin läggning att ändå medverka i engagemanget och gemenskapen utan att behöva "outa" sin läggning för någon. På detta sätt tror jag dessa kan bli mer säkra inom sig själva och till slut våga stå upp för vem dem är och sin läggning. Det är den dagen som vissa HBTQ-personer få chansen att njuta av att vara sig själva till hundra procent, utan att behöva känna sig annorlunda som man ofta annars kan göra om resterande dagar om året.
 
Festivalen omfattar så mycket glädje och samhörighet under veckan, något som är väldigt sällsynt i vårt samhälle nuförtiden. Folk pratar med varandra omkring höger och vänster och hela dagarna är en enda stor fest som man inte vill ska ta slut.
 
Den är också bra av den anledningen att människor får en djupare kunskap i vad hbtq står för och att dem varje år blir påmind genom detta budskap och denna arangerade festival. Så att man i slutändan kan få slut på den homofobiska och skeva bild som vissa människor trots allt har i vårt samhälle.
 
 
Dessutom är det otroligt stort att man som arrangör håller kvar festivalen årligen, trots hot och andra homofobiska påhopp. Genom detta kan vi tillsammans stå upp rakryggade och hjälpas åt att stoppa den negativa synen som råder.
 
Detta år kommer även jag som det ser ut i dagens läge gå med i paraden tillsammans med fästmannen,  Vill ni haka på så är ni välkomna Lördagen den 5/8.