Konsten att vara människa

Homosexuella blodgivare diskrimineras.
Det har sedan en längre tid tillbaka pratas om hur man vidare ska ändra lagstiftelsen kring att bögar skall kunna bli blodgivare eller inte. Men trots denna diskussion så har ingen ändring skett, något som jag anser är något som diskriminerar oss homosexuella män. Samtidigt som det i stora delar av världen uppmanas att fler ska välja att donera blod för att slippa den blodbrist som emellan åt inträffar, speciellt under sommarhalvåret då det sker allt mer olyckor som innefattar att människor behöver ta emot blod.
Men så fort man som homosexuell man försöker göra en insats möts man av ett blank nej då man inte uppfyller de krav som krävs för att kunna bli blodgivare då dem anser att risken att vi skulle bära på någon smittsam sjukdom är högre än hos heterosexuella och även lesbiska. . .
 
Men det är att dra alla killar över en och samma kant, för det finns faktiskt homosexuella män som är otroligt noga med att hela tiden skydda sig, gå på regelbundna kontroller och tar hand om sig själva. Bara för att man har sex med en annan man så ska inte det vara ett hinder till att kunna få bli blodgivare om man skulle vilja bli detta. Tittar man också idag på den homosexuella "marknaden" så förekommer det också att heteromän faktisk gör ett aktivt val med att ha sexuellt umgänge med män också, något som dem oftast inte är öppna med till sin omgivning och är dem inte öppna mot sin omgivning så tror jag definitivt inte att dessa män om dem är blodgivare är öppna till den mottagningen de går till för att lämna blod heller. För det skulle ju innebära att dem dels måste blotta sig själva med att dem haft sex med en man och att det även kan orsaka andra konsekvenser i närheten, då folk kan få en känsla av att något inte helt stämmer, när det visar sig att han inte varit och donerat.
Så var är det egentligen som säger att bara för att man är homosexuell man och har sexuellt umgänge med män så är man mindre aktuell till att få bli blodgivare.
Vi lever trots allt på 2000-talet nu och har kommit en otrolig lång väg i hur blodet varje gång idag testas och kontrolleras ifrån sjukdomar och virus, något som labbet alltid gör oavsett kön. Dessutom när man för första gången går dit för att börja donera så lämnar man enbart prover för kontroll och man får inte donera något för ens allt ser blankt ut på provsvaren.
Detta skulle dessutom kunna göra så allt fler bögar skulle kontrolleras regelbundet i samband med att man donerar blod, vilket skulle göra att man snabbare och effektivare skulle upptäcka om någon var smittad av t.e.x. HIV eller andra smittsamma sjukdomar. För jag är säker på att det finns en hel del homosexuella män som önskar att dem kunde gå och göra samhället denna tjänst och dela med sig av sitt blod till behövande.
 
Nu kommer det säkert finnas dem som läser detta inlägg som kommer tycka att det jag skriver inte är speciellt diskriminerande, i den aspekten att det faktiskt är så att vi får gå och lämna blod som alla andra.
Men får vi verkligen det, har vi samma grundregler som heterosexuella eller lesbiska. . .
Om vi män ska lämna blod så innebär det att vi måste avsätta ett år i karantän. Vilket innebär att f.r.o.m senaste gången vi hade samlag med en man så ska det gå tolv månader innan vi får sätta vår fot på en blodcentral för att kontrollera oss om vi har möjligheten att få ge blod, får vi det så innebär det också att vi skriver under på att vi inte under några omständigheter kommer ha något sexuellt umgänge med en man så länge som vi är blodgivare. Oavsett om vi lever i ett stadigt förhållande eller ligger med olika män. Jag vet inte, men jag känner mig inte direkt lockad på att leva i celibat bara för att kunna göra samhället denna stora gärning och plocka bort en del av den jag är för att anpassa mig till hur samhället och lagstiftelsen anser.
 
Det som slog mig var att vi som homosexuella män också lika gärna skulle kunna börja ljuga om vem vi är och vilka vi har sex med bara för att kunna få bli blodgivare, för det är tyvärr något jag tror existerar redan utan att landstingen kan göra något speciellt åt det. För lika så som heterosexuella män riskerar att ljuga om sina partners, så kan en homosexuell man ljuga om sina på hälsodeklarationen man skriver på innan man lämnar blodet.
Men hur skulle samhället se ut om alla gick runt och ljög för att komma någonstans eller göra något som man inte har rättigheterna till. Det skulle inte vara hållbart i det stora hela.
 
Men självklart så kan jag tycka att det ska finnas en karenstid på hur länge man ska vänta innan man kan gå och testas för att bli blodgivare, men det hade räckt med 3-4 månader och dessutom om man lever i en stadig relation så ser jag inte problemet i att man skulle kunna vara blodgivare, eftersom blodet gång på gång testas noggrant innan det går vidare till blodbanken. Så ni som tycker att vi homosexuella nu möjligen inte diskrimineras anser jag själv ha helt fel. För trots allt så har vi återigen en lagstiftning som går emot oss och som gör att vi återigen måste anpassa oss efter vad samhället och den skeva lag som råder skrivet. För vi har som sagt inte gjort ett val att vara homosexuella och trots att vi vet med oss att risken finns att vi ska bära på en smitta så finns det faktiskt dem av oss som regelbundet skyddar sig och går till mottagningar för att testa sig för alla sexuellt överföra sjukdomar.
 
Johanna

Ja fy, det där låter bara som någon jättegammal diskriminerande regel som hänger kvar. Borde verkligen tas bort! Fint skrivet😊

N%E4r%20Annie%20fotograferar%20i%20Kalifornien

Helt riktigt!! :-o Borde inte alla blodgivare oavsett med vem eller när dem haft sex behöva ge något prov först på att man är ren? Det här låter superförlegat. Det finns supermånga i heteroförhållanden som har sjukdomar och inte kollas upp för att man har den där "tilliten". "Jag har bara haft sex med en eller två personer" betyder ju inte att man är ren oavsett om man haft sex med en man eller en kvinna. Klart homosexuela måste få ge blod precis som vilken annan människa som helst.

Jessie

Jag håller fullkomligt med dig och har tyckt samma sak som du ända sedan jag själv blev blodgivare 2008. Som du säger har de pratat mycket om att ändra den här regeln och jag hoppas verkligen att det blir snart! Känns så fruktansvärt fel att homosexuella män inte ska kunna få ge blod - om de inte lever i celibat. :-(

Nej, jämlikhet och rättvisa för alla våra medborgare!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress