Konsten att vara människa

Är du den senaste uppdateringen?
När mår människan bra och vad är det som avgör om människan är sjuk?
Handlar det i huvudsak om att man alltid vaknar upp glad och tacksam för allt man har i sitt liv, att man fortfarande får möjligheten att vara vid liv och ta del av det som dagen erbjuder, att man kan gå till arbetet utan att behöva ringa in sig sjuk på morgonen eller att man som person känner ett allmänt välbefinnande?
För mig är detta en svår fråga att besvara, för jag har svårt att tro att varje människa vaknar upp pigg, glad och med positiv energi varje morgon. Den som säger att hen gör det ljuger garanterat för att bygga upp en falsk fasad för sig själv, men även för sina nära och kära. För visst finns det dagar då man känner att man vill ligga kvar i sängen istället för att kliva upp eller att man känner att livet för stunden är för jävlig. Det kan röra sig om trubbel inom familjen, extrem huvudvärk eller att man har det mycket på jobbet för stunden.
 
Är man sjuk då? och om man nu är sjuk, är det fysisk eller psykiskt? eller är det möjligtvis både delarna? 
Är det någon som kan svara på den frågan, kan man som enskild person som ligger hemma med extrem huvudvärk svara på om den bara uppkommit fysiskt eller om den uppkommit på grund utav att det ligger något mer bakom som påverkat en negativt som utlöst denna värk. Svaret är i mitt tycke något som kommer gå obesvarat, jag tror ingen kommer kunna svara på detta och framförallt inte om man som drabbad själv inte hittar något som kan vara orsaken till att den uppkommit.
Huvudvärken är där,det är ett faktum, men vad är orsaken till uppkomsten, varför envisas den med att återkomma med jämna mellanrum och varför kan man inte hitta ett samband till ens livssituation?
Den frågan kan dock besvaras med ett ord, rutiner. Människan är byggd på det sättet att man omedvetet för in rutiner i ens vardag, vilket gör att man ibland kan ha svårt att sätta fingret på vad det är som orsaker vissa obehagligheter som uppkommer med jämna mellanrum. Vilket resulterar i att man fortsätter i samma gamla spår och återigen hamnar i samma situation lite längre fram. Men rutinerna är något som alltid har funnits och som alltid har fungerat genom åren,
 
så varför skulle dessa helt plötsligt orsaka en ohälsa?
Förändring. Efter lite funderingar så kom åtminstone jag personligen fram till att det måste vara så enkelt som att människan hela tiden är en ständig process. Vilket innebär att vi konstant genomgår förändringar. Både medvetet men också omedvetet, vilket innebär att vi alltid inte reflekterar över vårt liv och hur det ser ut. För oss ser det ut som det alltid har gjort och vi håller oss kvar i samma rutiner som tidigare. Utan att tänka på att vi faktiskt kanske måste uppgradera oss lite och lösa de "buggar" som uppkommit under en viss period.
Om vi kollar på en smartphone som exempelvis, Iphone så sker det med jämna mellanrum att det ploppar upp en ruta i displayen om att det finns en ny uppdatering att utföra. Något som man måste utföra, för att inte riskera att ens telefon ska bli slö, för att ta bort de "buggar" som man hittat eller att telefonen ska haverera totalt i framtiden. Man vill att den ska hålla sig vid liv så länge som det går. Utför vi då denna uppdatering?
Majoriteten skulle säkert svara att dem gör detta med sin telefon så fort som man får möjligheten. Likadant kan man säga om människan. Människan är en apparat som även den måste utföra vissa uppdateringar för att känna välbefinnande, en god hälsa och lyckas hålla sig vid liv så länge som möjligt. Skillnaden är att vi människor inte få ett meddelande i en skärm om att vi ska sätta oss ner, ta oss tiden och fundera över om vi är i behov av en uppdatering, för att radera de "buggar" som kan ha uppkommit och som kan vara orsaken till att man t.e.x. som detta fall har en extrem huvudvärk. Men som också kan vara orsaken till att man är är fysiskt sjuk mycket eller att man hamnar i en psykisk ohälsa. För det är oftast det sist nämnda som drabbar oss människor om vi inte tar oss tiden till denna uppdatering. Vi hamnar i en psykisk ohälsa, som innebär att vi ibland har det otroligt svårt att ta oss loss utan hjälp.
Så låt oss klargöra en sak nu, innan vi går vidare. Uppdatering av livet och livssitutionen är viktigt för att vi ska kunna fungera längre fram utan att drabbas av sjukdom.
 
Vissa kan klara av denna förändring eller uppdatering enkelt, genom att ta sig tid och gå igenom sitt liv grundligt och efter det hitta den utlösande faktorn till ens mående och efter det vidta åtgärder som resulterar i att huvudvärken eller obehagligheterna försvinner. Men det är långt från alla som klarar av detta eller som försöker men inte hittar något som man anser är orsaken. Detta är inget man behöver känna skam eller förtvivlan över. Ibland kan det bara behövas lite extra hjälp utifrån och ibland räcker det att man bara ta hjälp utav sin sambo, bästa vän eller förälder. Någon som känner en väl och som kan hjälpa dig att sortera dina tankar och liv. Men sen finns det dem som behöver ännu en extra hjärna som måste ta hjälp utav sjukvården. Även vi som behöver hjälp av sjukvården behöver inte känna oss värdelösa eller mindre bra. Vi har bara väntat förlänge med vår uppdatering och behöver åka in på verkstad för repraration.
 
När jag frågade Alex så fick jag hans syn förklarad att människan är konstant under en process, i konstant utveckling, vi kommer aldrig veta hur något slutar för allt som händer i livet kommer du alltid gå in i med nya kunskaper och verktyg, utmaningarna i livet är din karta medans, ditt bränsle blir ditt välmående och din kunskap blir din kompass sedan så kommer alla nå sina hållplatser under livet på olika sätt så man kan aldrig jämföra sig med någon annan utan alla går sin egen väg, vissa når samma destinationer medans andra går omvägar, andra får bränslestopp på vissa platser men det som är viktigt att veta att allt är helt ok. det är okej att inte klara av stunden, att vara den man har varit för för att vara helt ärliga så är vi aldrig någonsin samma person som vi var dagen innan för vi berikas med ny information varje dag. Men när det blir för mycket och du inte kan "uppdateras" så är det helt ok, det är något man måste veta. att aldrig jämföra sig med någon annan och när det kommer till välmåendet så är det ingen destination.
 
Men om vi nu då återgår till frågan om på vilket sätt man är sjuk igen så tror jag nu att vi har svar på den frågan i denna text. Vi är båda delarna, huvudvärken är en fysisk ohälsa då kroppen är en fysisk mekanism men som i sin tur kan ha uppkommit i samband med en bakomliggande psykisk orsak. Som trubbel i familjen eller att man har haft det mycket på arbetet. Något som man inte alltid från start anser vara orsaken till ens hälsa. Men genom att ta sig tiden att med jämna mellanrum utvädera sitt liv och se över sina rutiner, så kan man som enskild person hitta de "buggar" som behövas raderas och anledningen till varför en uppdatering bör göras. Klarar du inte av det själv, ta hjälp. Det finns alltid någon som kan tänka sig hjälpa dig.
Det handlar om att våga fråga.
 
Kommentera gärna och förmedla din syn på detta. Jag är väldigt nyfiken på hur andra resonerar kring just detta.
Pia

Jag anser att även den egna viljan har stor betydelse. Oavsett var i livet du befinner dig.
Ta hand om dig och fortsätt att skriva dina kloka tankar. 🦄🌸💙💚💛💜

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress