Konsten att vara människa

Konsten att ta "rätt" beslut.

Tiden man har tillsammans med sitt nyfödde barn tenderar till att oftast gå fortare än vad man själv som föräldrar ibland önskar. Med detta kommer man som förälder till slut till ett vägskäl där man måste göra ett val, ett val med mycket funderingar och som kommer vara framtiden för barnet under det åtminstone kommande fem åren. Ett val som inte alltid är det lättaste och som ofta innebär extrema väntetider och en stress för många föräldrar.

Genom alla år som passerat oss så har majoriteten av barnen i vårt samhälle tagit en plats inom landets alla förskolor, något som orsakat att det nuförtiden är långa väntetider och inga garantier på att ens barn kommer få en plats, lagom i tid tills en föräldraledighet löper ut och det åter är dags att återgå till arbetet.

En process som många gånger tenderar till att leda till en inre stress och förtvivlan för en förälder. En ångest över hur man framöver ska lösa situationen om dagarna för sitt barn när man själv måste iväg och arbeta. Man försöker med alla knep man kan komma på i desperat försök till att lyckas prata sig in en plats i en förskolegrupp. Men trots tappra försök, så får man ständigt samma svar av kommunen eller de privata skolorna som existerar. Nämligen att det inte finns någon plats för ens barn och att man får vänta på svar.

Samtidigt kan man på olika sätt ta del av föräldrars synpunkter och åsikter kring vilka brister förskolorna har i det samhället vi idag lever i. Det klagas en hel del ute på stan och på olika sociala medier om diverse olika saker som att förskolor inte kan garantera barnens säkerhet eller att man tagit bort olika arrangemang av religiösa anledningar.

Klagomålen stannar inte där utan fylls på med ännu mera negativ kritik, vilket får en att börja fundera på varför det då kan komma sig att det fortfarande råder en sådan extrem popularitet kring att ens eget barn ska gå på förskola, när bristerna är som dem är inom detta. Det finns trots allt andra alternativ där ens barn kan få ta del av samma stimulans och utveckling ända skillnaden är att alla dessa brister inte existerar och att barngruppen är betydligt mindre. Vilket sätter barnen i fokus från det att dem kommer till dess att ni föräldrar kommer och hämtar på eftermiddagen. Dessutom har det också visat sig att föräldrar som väljer andra alternativet också får barn som mår psykiskt bättre och ibland t.o.m utvecklas snabbare än förskolebarn.

Lösningen är dagbarnvårdare eller ”dagmamma” som det tidigare kallades. Ett alternativ som allt mer blir större och som innebär att ens barn oftast lämnas hemma hos en person som driver sin verksamhet hemifrån. Ett alternativ som innebär att barnet garanterat kommer få en bättre psykisk hälsa och där du själv som förälder kommer känna en enorm skillnad i din egna vardag.

Genom att välja att låta sitt barn gå till hos en dagbarnvårdare resulterar detta i att ditt barn kommer känna en större samhörighet och trygghet i barngruppen och till sin ”dagmamma”. Detta eftersom antal barn hos varje dagbarnvårdare är mindre och som gör att säkerheten kan garanteras i större utsträckning, eller t.o.m under hela dagen då ni som förälder är på arbetet.

Barnet får dessutom en större chans till utveckling i en mindre barngrupp då fokuseringen hela tiden ligger på barnen av anledningen att man som dagbarnvårdare vill ge barnen en ärlig chans till att i framtiden klara sig vidare till skolåren utan att stöta på större bekymmer som kan blockera den framtida utvecklingen i skolan. Något som man märkt har varit ett bekymmer inom förskolan, då antal barn är för många medans det råder personalbrist när det kommer till fokusering på barnen.

Måltiderna är något som diskuterats genom åren när det kommer till förskolan och grundskolan. Man har ansett att maten som serveras inte håller den kvalitén som den bör göra och att det allt för många gånger innehåller näringsfattiga ämnen. Vilket jag inte är speciellt förvånad över när det rör sig om att man lagar mat för fler än sex-sju stycken ungar.

Genom att istället låta ditt barn gå i en grupp med mindre antal barn så innebär detta också att barnet kan garanteras en mer näringsrik mat, innehållande de särskilda önskemål som ni föräldrar har när det kommer till specialkost som; Vegetariskt, gluten, ägg- eller laktosintolerans etc. Många arbetar också enligt tallriksmodellen har speciella krav från högre uppsatta om var måltiderna bör innehålla och vad som absolut inte får serveras i ett familjedaghem.

Slutligen har vi biten som jag tycker är den mest viktigaste och avgörande biten till att man ska välja dagbarnvårdare framför förskola. Ert barn kommer få en stimulans som sätter en högre standard. Genom aktivitet, utomhuslek, utflykter och färdighetsträning. Bara den biten kommer få ert barn att under kort tid växa sig starkare. Både fysiskt och psykiskt till skillnad från det andra alternativet.

Om möjligheten finns i er stad så välj dagbarnvårdare framför förskolan. Åtminstone testa på detta alternativ, ni kommer få se en skillnad på kvalité istället för kvantitet och era barn kommer hämtas mätta och glada.

Jag skulle personligen aldrig sätta mina barn på förskola, inte i dagens läge och då talar jag efter egna erfarenheter. Nej, mitt val är enkelt. Förlåt alla förskolelärare, men dagmamma alla dagar i veckan.
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress