Konsten att vara människa

Alkoholen är ingen ursäkt!
Det är nog många i vårt land som inte läst om hur en viss före detta finansminister för någon helg sedan antastat flertal män genom att ta dem på skrevet, kallat kvinnor för både det ena och det andra som kränker kvinnans värdighet under ett påtagligt berusat tillfälle. Något som aldrig är en ursäkt till ett dåligt eller nedvärderande bemötande, men som ändå orsakat medlidande från personer runt omkring oss i landet genom att kommentera att detta är något som kan hända alla och att man hävdar att ALLA män någon gång tafsat på kvinnor på fyllan. Stämmer verkligen detta? 
 
Detta stämmer inte, ALLA män har inte på ett nedvärderande sätt tagit på kvinnan av en enkel orsak. Alla män är inte lika inkompetenta, utan har fortfarande hjärnceller kvar i huvudet trots konsumtionen av alkohol som tenderar till att väcka den sexuella lusten hos vissa människor.
 
Att man som man utsätter kvinnor för dessa trakasserier är en extrem skam som inte bara drabbar personen själv, utan också oss andra män runt omkring i samhället. För vad tror ni händer efter att en kvinna fått utstå denna vidriga upplevelse? Jo, hon kommer självklart efteråt ha svårt att lita på män som hon stöter på i vardagen och som gör att alla män blir dragna över en och samma kam. Då pratar jag om princip alla män oavsett sexuell läggning, hudfärg och klass. Det är tyvärr så samhället ser ut, och det är inte mer än rätt av kvinnorna att dra den parallellen och att dem framöver aktivt tar ett avstånd från oss, för att undvika att bli utsatta för liknande saker i framtiden. Hur tråkigt vi män anser det må vara.
 
Personligen vet jag att det är lätt att göra inkorrekta saker vid ett berusat tillfälle. Man dricker med trevligt sällskap och glömmer lätt bort hur pass mycket man häver i sig under en kväll. Det är lätt att man får i sig ett eller två glas för mycket och som orsakar att omdömet blir en aning skevt. Men oavsett vad så bör man som vuxen människa ändå ha en viss del av vett och etikett kvar i sig som hindrar en till att bete sig illa på det sättet att man behandlar kvinnan som ett objekt. Det borde vara lika självklart som att cykla, har man en gång lärt sig hur man cyklar, så glömmer man aldrig inte ens i berusat tillstånd. Det sitter i bakhuvudet. Så varför är det då så svårt att låta kvinnorna vara ifred eller behandla dem med värdighet och respekt? Kan någon man förklara detta för mig? 
 
Att man skyller på alkoholen är helt oacceptabelt, det är som när man var liten och skyllde i från sig på sitt mindre syskon när man själv var den skyldige. Man har ett ansvar och ett skyldighet som vuxen. Något som man tidigt får lära sig av sina föräldrar, Alkoholen är ett objekt, en drog som man häver i sig som man redan vid första klunken har ett ansvar över att kontrollera, att lyssna på sin kropp när den säger att det är bra. Kan man inte hantera detta eller ta det ansvaret så bör man låta bli, framförallt om har svårt att låta fingrarna vara styr. Men ändå så är det så extremt många som lägger försvaret "Jag ber om ursäkt, jag drack nog lite för mycket, det var inte meningen att bete mig så mot dig". Poängen finns där, man drack uppenbart för mycket, MEN det var inte alkoholen som betedde sig illa. Utan en själv personligen, man kan helt enkelt inte hantera sina handlingar på fyllan. Man väljer att göra inkorrekta och vidriga handlingar, alkoholen väljer inte åt dig.
 
Jag förstår att kvinnan har svårt att lita på män, att dem drar sig från att gå ensamma hem om kvällarna eller varför dem nobbar män på krogen när dem är ute. Män beter sig generellt som svin, utan att dem själva tänker på det. Självklart inte alla. Men hur ska kvinnorna veta vilka män som är respektfulla och pålitliga och vilka som är våldtäktsmän och kvinnomisshandlare? Det kan dem inte göra, det syns inte på utsidan. Därför kan kvinnan se alla män som dem stöter på som potentiella kvinnomisshandlare, våldtäktsmän eller liknande. För att hindra sig själv från att utsätta sig för fara.
 
Så länge som samhället ser ut som det gör och där kvinnan anses vara ett objekt och ett offer så kommer detta vara ett kvarstående problem. Detta är något som samhället och politiker måste se över för att hitta en lösning så att vi män återigen kan bygga upp ett förtroende till kvinnorna. Första steget enligt mig är att man ser över hur uppfostringen kring män ser ut, Vad är manlighet?, Hur ser männen på kvinnan och synen på sex?
 
Denna text baseras på den skandal som hände vår före detta statsminister, men det förekommer självklart andra minst lika vidriga saker i samhället som också bör lyftas. Men jag antar att ni förstår vart jag vill komma med denna text. Så män, tänk till en extra gång. Hur vill du leva ditt liv? 
Har det gått så långt att du inte kan hantera alkoholen utan att göra dumma saker, SÖK hjälp. Gärna innan du utfört din handling.
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress