Konsten att vara människa

Vem kan kalla sig svensk?

Människor är en väldigt ytlig varelse genom att via utsidan dömma och granska andra människor. Så har det alltid varit men som mycket annat orsaker detta vissa konsekveser, så även i detta fall. Något som vi måste bli bättre på för att få ett mer hållbart samhälle för alla att leva i.

Personligen skulle jag vilja säga alla människor bemöter andra människor ut efter deras utsida.
Är man singel och söker kärleken vill man gärna ha den snyggaste personen, duger inte personen vid första mötet så försöker man snabbt avsluta detta för att pröva lyckan hos en annan. Personligheten spelar inte någon större roll då utsidan är den som är avgörande. Likadant är det när det kommer till rasismen, något som är en av anledningarna till att rasism idag existerar. För genom att vara vit så bemöter man andra vita på ett repesktfullt sätt medans dem svarta bemöts på ett mer respektlöst sätt och som dessutom ofta blir utsatta för påhopp och andra icke OK agerande. Vilka är det då som utför dessa om inte vita människor. Vi ”svenskar”.

Detta är självklart något vi måste bli bättre på enligt mig, för att samhället ska bli mer hållbart och ett trevligare land att leva i tillsammans. För utsidan ska inte vara avgörande för hur man ska bemöta andra personer i sin omgivning.

Men om vi då återgår till vi ”svenskar”, vad är det som avgör om man är svensk eller inte och vad har det för betydelse kring vilket ursprung man har för att man ska bemötas på ett respektfullt sätt.

Min moder har växt upp i Sverige sedan tre års ålder men kommer utsprungligen från Chile. Hon blev adopterad till en svenskfamilj och har sedan dess inte haft någon koppling till sitt ursprungliga land. Men är inte hon svensk bara för det eller räknas hon som invandrare hon också? Hon har ju trots allt svensk medborgarskap sedan hennes ankomst.

När vi kommer till mina gener så innebär mammas gener att jag då bär omkring på chilenska gener men också svenska gener då min pappa är svensk. Vilket innebär en 50/50 blandning och jag har alltid haft svensk medborgarskap. Men kan jag anse mig som svensk enligt allas tycken eller är det så att jag också bär omkring på indvandrargener? 

För vem kan egentligen säga att en människa är svensk?

Jag vill hävda att ingen person kan säga till hundra procent att man är svensk, även fast man är född i Sverige av den anledningen att även svenskar under 1800-talet emigrerade till USA som idag gjort att många av de svenskfödda garanterat bär på andra ursprung som inte är svenskt. Så att man som ”svensk” kallar sig själv för svensk bara för att man är född i landet anser jag som något man bör låta bli. För ingen människa är helt genom svensk i vårt land idag, åtminstonde inte speciellt många.
Att påstå att en invandrare inte är svensk bara för att denna person inte är född i Sverige är felaktigt. För det kan mycket möjligt vara så att denna person bär på svenska gener den också som verken hen eller du själv är medveten om. Dessutom kan dessa svenska gener vara lika mycket som dina icke svenska gener, något som man bör tänka på en extra gång och som bör vara en tillräcklig anledning till att inte dra upp denna diskussion.

Men om vi nu ska sätta en stämpel på alla som bor i Sverige, så klassas man som svensk från den stunden man lämnar sitt land för att flytta till Sverige och blir officellt svenskstämplad när man får sitt svenska medborgarskap. Men i det stora hela så ska detta inte ha någon betydelse i mitt tycke. Utan istället bör vi fokusera på människan och dennes personligheter. För det är ändå det som bör vara det viktigaste och det som räknas.

Anonym

Puss❤️

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress